Dagens Angus

Header photo from Angus Buchan Media Archive

Angus Buchan

med fötterna på jorden

Angus Buchan är mest känd för sin bok ”Tro lika självklart som potatis” (Gospel Media). Nu är han aktuell med ”Bondens år”, en andaktsbok på svenska, också den utgiven på Gospel Media i samarbete med Kristna Bönder.

Tillägnan
Denna bok tillägnar jag min fru, och bästa vän, Jill och min familj. Utan er tro på Jesus och att ni gett mig frihet att predika evangeliet hade jag aldrig klarat av det.

 

Förord
Som bonde ser jag Bibeln som min jordbrukshandbok. Det finns en princip i Guds ord som är den viktigaste och den finns i Hebreerbrevet 11:6, och där står det: ”utan tro är det omöjligt att behaga Gud.”

Faktum är att utan tro kan vi inte leva det här livet eller fullborda det lopp han har för oss. Vi kan inte vara effektiva bönder, hemmafruar, affärsmän, studenter eller predikanter. Men ännu viktigare, vi kan inte behaga GUD.

På vår gård har vi ett ordspråk som lyder: ”Goda människor kommer inte till himlen. Troende kommer till himlen.” Vi behagar Gud när vi litar på honom, kallar på hans namn och ber om hans hjälp. Bonden kan säga: ”Jag gör en plan”, ”Jag gör det på mitt sätt”, men det imponerar inte det minsta på vår Skapare. Faktum är att det är högmod – och högmod går alltid före fall. Vi sår vår säd i tro och litar på att Jesus får den att växa. Vi stiger över båtkanten i tro och litar på att Jesus ger oss förmågan att gå på vattnet (och förresten är båten ändå på väg att ruttna och sjunka). Vi litar på att denna bok ska hjälpa dig att se att Jesus verkligen lönar den som uppriktigt söker honom.

Angus Buchan
Greytown, Sydafrika

Dagens AngusGud har inga favoriter


”Då började Petrus tala: ’Nu förstår jag verkligen att Gud inte gör skillnad på människor.’” – Apostlagärningarna 10:34

En dag hörde jag en underbar definition av vad en cyniker är, citerad av en god vän till mig, Malcolm Gage. Han sade: ”En cyniker är någon som vet priset på allting och värdet av ingenting.” Det finns alltför många cyniker runt omkring oss på 2000-talet. De har åsikter om mycket, men vet lite om evighetsvärden. Om du inte tror mig, gå då på en rugbymatch. Min yngste son spelar i rugbyns division ett. Han sade till mig häromdagen: ”Pappa, det är otroligt hur många professionella rugbyspelare som sitter bredvid och tittar på. De vet exakt vad som ska göras och hur spelet ska läggas upp, men de har aldrig själva satt sin fot på en rugbyplan.” Är det inte sådana vi är? Vi försöker till och med säga till Gud vad han ska göra och glömmer bort att han är i himlen och vi på jorden. Vi behöver börja lyssna mer – det är därför vi har två öron – och tala mindre – det är därför vi bara har en mun – och lyda Gud utan att ifrågasätta honom. Några tuffa typer sade till mig att när de en dag kommer till himlen, kommer de att kräva svar från Gud. Åh, min kära vän, de som sade detta känner uppenbarligen inte till vem Gud är. När vi kommer till himlen, kommer vi att ligga med ansiktet mot marken inför Herren när vi hör vår Skapares mäktiga röst. Det kommer att låta som dånet av tusen framströmmande floder. Vi kommer inte att ställa några frågor. Vi kommer att be om nåd, för han är en Gud inför vilken man bävar.