Dagens Angus

Header photo from Angus Buchan Media Archive

Angus Buchan

med fötterna på jorden

Angus Buchan är mest känd för sin bok ”Tro lika självklart som potatis” (Gospel Media). Nu är han aktuell med ”Bondens år”, en andaktsbok på svenska, också den utgiven på Gospel Media i samarbete med Kristna Bönder.

Tillägnan
Denna bok tillägnar jag min fru, och bästa vän, Jill och min familj. Utan er tro på Jesus och att ni gett mig frihet att predika evangeliet hade jag aldrig klarat av det.

 

Förord
Som bonde ser jag Bibeln som min jordbrukshandbok. Det finns en princip i Guds ord som är den viktigaste och den finns i Hebreerbrevet 11:6, och där står det: ”utan tro är det omöjligt att behaga Gud.”

Faktum är att utan tro kan vi inte leva det här livet eller fullborda det lopp han har för oss. Vi kan inte vara effektiva bönder, hemmafruar, affärsmän, studenter eller predikanter. Men ännu viktigare, vi kan inte behaga GUD.

På vår gård har vi ett ordspråk som lyder: ”Goda människor kommer inte till himlen. Troende kommer till himlen.” Vi behagar Gud när vi litar på honom, kallar på hans namn och ber om hans hjälp. Bonden kan säga: ”Jag gör en plan”, ”Jag gör det på mitt sätt”, men det imponerar inte det minsta på vår Skapare. Faktum är att det är högmod – och högmod går alltid före fall. Vi sår vår säd i tro och litar på att Jesus får den att växa. Vi stiger över båtkanten i tro och litar på att Jesus ger oss förmågan att gå på vattnet (och förresten är båten ändå på väg att ruttna och sjunka). Vi litar på att denna bok ska hjälpa dig att se att Jesus verkligen lönar den som uppriktigt söker honom.

Angus Buchan
Greytown, Sydafrika

Dagens Angus

Min herde


”HERREN är min herde, mig skall intet fattas.” – Psaltaren 23:1

På den tiden då vår Mästare vandrade omkring i Israel ledde fåraherdar sina får. Till skillnad från hur det går till idag, då fåraherdarna jagar sina får bakifrån med fårhundar, brukade fåraherdarna i Mellanöstern leda sina får genom att gå framför dem. Många gör så än idag. Det finns inte någon paddock eller något staket som håller fåren instängda. Fåren följer med fåraherden och han leder dem på bete. I dagens bibelställe står det: ”Herren är min herde, mig skall intet fattas.” Han kommer att visa dig vart du ska gå idag. Han kommer att visa dig var du kan hitta mat, var du kan bedriva affärer och hur du ska leda din verksamhet. Lita på honom. I gamla tider förde fåraherdarna ned sina får till ett speciellt vattenhål (en källa). Ha i åtanke att vatten alltid har varit en bristvara i Mellanöstern. Jag har hört sägas att fåraherdarna brukade sitta tillsammans under ett träd och tala om dagens händelser medan alla fåren blandades med varandra. Det kanske var fem eller sex flockar som gick hopblandade. När fåren hade druckit färdigt ställde sig fåraherdarna helt enkelt upp, sade adjö till sina vänner och visslade på sina får. När fåren hörde sin herde kalla, lämnade de den stora klungan och följde honom eftersom de kände honom. Idag säger Herren till oss att vi ska se till att vi känner igen Herdens röst. Hur lär du känna någon? Genom att tillbringa kvalitetstid med denne. Tillbringa tid med Herden denna morgon, så kommer han att leda dig på din vandring under hela dagen.